Voor validen

Portret GenadyIs de term "mindervalide" op u niet van toepassing? Gefeliciteerd, dan bent u "valide".
 Lees meer...

  Toegankelijkheid 

Gehandicaptenparking bordWaar kan ik komen en waar niet? Hier vindt u binnenkort de lijst toegankelijke en ontoegankelijke plekken op Bonaire. Lees meer...

  Steun MiVaBo 

sponsoring mivabo module...omdat wij rekening houden met elkaar...


 Lees meer...

  Interview

  Djoenie is
  bekend in heel
  Kralendijk

Lees meer...
Share

Alles draait om gelijke rechten

(Direct naar de doelen)                                                                            (Foto Sylvia de Boer)

De een strompelt, de ander zit in een rolstoel. Weer een ander kan zijn arm niet gebruiken of is blind. Misschien is iemand te groot, te klein, te dik of te dun. Misschien heeft hij psychische problemen of werken zijn longen maar half. Ben je dan mindervalide?

Dat kan. Mindervalide ben je als je gehinderd wordt in je dagelijke bestaan, privé of werk, door je eigen lichaam of geest. Dat kan dus blijvend zijn, maar ook tijdelijk. Volgens deze definitie kan onderhand iedereen wel mindervalide zijn, zult u denken. Dat klopt. Wereldwijd zijn er honderden miljoenen mensen die onder deze definitie vallen.

Tijdje gehandicapt
Want ook als je een been breekt en het komt daarna weer helemaal goed, ben je een tijdje gehandicapt. Je kunt immers door dat been niet doen wat je normaal zou doen. Lopen, autorijden maar ook je eigen broek aantrekken... Als het een tijdelijk probleem is, kun je je daar meestal wel overheen zetten. Dan maar even thuis voor de tv of op de bank met een goed boek. En gelukkig komen er in het begin lekker veel vrienden langs en helpt iedereen je. Maar als het te lang duurt, word je die afhankelijkheid zeker zat!

Is het daarom niet des te vreemder dat onze omgeving zo is ingericht dat slechts een deel van de mensen er goed gebruik van kan maken? Om dit te veranderen, is een verandering van onze denkwijze noodzakelijk. Het is niet ‘pech gehad’ als mensen met een handicap niet naar een loket kunnen gaan omdat ze het niet volhouden in de rij te staan, niet voor de deur kunnen parkeren of niet over die hoge balie heen kunnen kijken vanuit hun rolstoel. Of als mensen geen werk kunnen vinden omdat de werkgever het te veel moeite vindt om aanpassingen aan de werkplek te realiseren. Zelfs als deze nauwelijks iets kosten. Dat is ‘schandalig’ en volgens onder andere de Nederlandse en Amerikaanse wetten zelfs ‘dicriminerend’.

Gelijke rechten, daar gaat het om. Niet alleen voor zwart, wit, rood en geel, maar ook voor validen en mindervaliden. Iedereen moet kunnen werken, zijn boodschappen kunnen doen, zijn kind van school kunnen halen, naar een overheidsinstantie toe kunnen gaan etc. We leven in de 21e eeuw hoor!

 

De 3 hoofddoelen van MiVaBo

1. Bonaire heeft een modern gehandicaptenbeleid.

MiVaBo wil bereiken dat beleidsmakers, politici en commerciële partijen meewerken aan een modern gehandicaptenbeleid op Bonaire en een goede uitvoering daarvan. Hiertoe voert MiVaBo een actieve lobby.

2: Bonairianen zijn zich bewust van de problematiek van mindervaliden.

Valide en mindervalide Bonairianen kennen hun rechten en plichten op gebied van mindervaliditeit. Wie een beperking heeft, kan beter opkomen voor zichzelf. Wie geen beperking heeft houdt rekening met anderen. Hiertoe houdt MiVaBo publieksacties.

3: Mindervalide Bonairianen kennen hun omgeving en de beschikbare hulp.

Mindervaliden weten welke plaatsen op Bonaire wel of niet toegankelijk zijn voor hen. Zij weten ook welke hulp beschikbaar is en weten deze te vinden. Zij weten dat deze informatie op de website van MiVaBo staat.


Alle werkzaamheden van MiVaBo vloeien voort uit deze 3 doelen. Om deze doelen te bereiken werken wij samen met onder andere overheden, politici, winkeliers, toeristische bedrijven en maatschappelijke organisaties in Bonaire, Curaçao, Nederland en de VS. 

Share