bonaire accessible

Wie mee wil doen aan de maatschappij, moet overal kunnen komen. In winkels, bij de bank, in overheidsgebouwen en zelfs in de zee. Alleen als ruimten en gebouwen voor iemand met een beperking net zo toegankelijk zijn als voor ieder ander, kan deze persoon gelijkwaardig functioneren. En dat is precies waar MiVaBo voor strijdt.

Om mensen bewust te maken van het feit dat er mindervaliden zijn, en dat deze mensen zo prettig mogelijk hun eigen leven moeten kunnen leiden, heeft MiVaBo de bumperstickeractie “Bonaire 100% AssessAble” in gang gezet. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk auto’s op Bonaire met de stickers gaan rondrijden, zodat iedere bestuurder die achter deze auto’s rijdt ermee geconfronteerd wordt.

Honderden mensen
Bedenker van de actie is Michael Gaynor, bestuurslid van MiVaBo. ,,Ik roep het heel hard elke dag, tegen alle mensen die in ik tegenkom, in mijn winkel of ergens anders: houd rekening met elkaar. Er zijn op Bonaire honderden mensen met een beperking. Misschien wel meer. En zij hebben net zoveel recht op een normaal leven als ieder ander.’’

Hoe zou jij het vinden als je in een rolstoel zat en je niet eens fatsoenlijk de Kaya Grandi door kon komen? Als je oma jarig is, en je wilt haar een cadeautje geven, dan moet je je buurvrouw vragen om iets te gaan kopen omdat jij dat zelf niet kan. Omdat de straat voor de winkel een rommeltje is, omdat de winkel een hoge opstap heeft, of omdat er naast de stellingen in de winkel overal dozen opgestapeld staan zodat jij er met geen mogelijkheid tussendoor kan. Frustrerend. Dat is het.’’

En dus liet Michael 10.000 bumperstickers drukken met de tekst “Bonaire 100% AccessAble”. Michael: ,,AccessAble met een a in plaats van een i ja, goed gezien. Dat is geen foutje, dat is een woordspeling. We willen in de gelegenheid zijn om toegang te krijgen. Being able to get access. Daar gaat het om.’’ Maar ja, 10.000 stickers op Bonaire? ,,Maakt me niet uit waar ze blijven, als ze maar aandacht trekken’’, is het enige dat Michael daar op zegt.

En die 100% toegankelijkheid. Is dat haalbaar? ,,Nee’’, zegt Michael stellig. ,,Maar we gaan voor een zo goed mogelijk resultaat, dat is wat we daarmee willen zeggen. Iedere mindervalide heeft een andere beperking. Wat goed is voor de een, werkt voor de ander juist niet. Met dat gegeven moeten we het doen.’’

Keurmerk
MiVaBo roept niet alleen dat de voorzieningen op Bonaire beter toegankelijk moeten zijn. De stichting werkt daar zelf ook actief aan mee. Onder meer door alle mogelijke plaatsen op Bonaire te onderzoeken op toegankelijkheid. Welk openbaar gebouw of welke openbare plaats aan de eisen voldoet, krijgt een keurmerk van MiVaBo. Eigenaren of beheerders”  van gebouwen, bedrijven of instellingen kunnen zelf aangeven via deze website of, of in hoeverre, hun etablissement toegankelijk is. MiVaBo controleert die informatie steekproefsgewijs. Zie Waar kan ik komen en waar niet?

De stichting adviseert natuurlijk ook wanneer er aanpassingen voor een betere toegankelijkheid worden gedaan aan een gebouw of openbare plaats. En verder adviseert MiVaBo beleidsmakers en politici die werken aan bijvoorbeeld nieuwe wetgeving op het gebied van gelijkheid, waarbij mindervaliden een van de aandachtsgroepen is.

1
Comment

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *