Gezaghebber Dr. Lydia Emerencia heeft dinsdagmiddag 27 maart kennisgemaakt met de bestuursleden van MiVaBo, de stichting die de belangen behartigt van mindervaliden op Bonaire. De Gezaghebber zei na afloop onder de indruk te zijn van de organisatie van MiVaBo. Zij zegde toe de stichting te helpen waar zij kon, bijvoorbeeld door het arrangeren van gesprekken tussen de directies van de verschillende afdelingen en MiVaBo.

Deze eerste kennismaking vond plaats op uitnodiging van MiVaBo. Deze organisatie lobbyt bij lokale beleidsmakers, politici en commerciële partijen voor een modern gehandicaptenbeleid op Bonaire en een goede uitvoering daarvan. “We zijn op de goede weg en er is al veel bereikt maar er zijn nog heel wat drempels te nemen hier op het eiland’’, aldus het bestuur.

De stichting wilde de gezaghebber vooral vertellen wat haar doelstellingen zijn. Dat is ook het informeren van mindervalide Bonairianen of mensen die hier op bezoek zijn over de toegankelijkheid van openbare voorzieningen en gebouwen. MiVaBo: “Wij vinden dat een hele belangrijke taak. Voor iemand die mindervalide is, is het een enorme deceptie als hij ergens met een rolstoel naar binnen wil en dat lukt niet. Het is dan heel simpel: onverrichter zake weer naar huis.’’

Als derde punt heeft MiVaBo mevrouw Emerencia verteld over de bewustmaking van valide en mindervalide Bonairianen, over de rechten en plichten op gebied van het gehandicaptenbeleid.

MiVaBo: “Op Bonaire zijn een hoop terechte en serieuze klachten over koopkrachtverlies en over het verlies aan Bonairiaanse cultuur. Toch zijn er ook lichtpuntjes, en één daarvan is, het zorgpakket. Mits goed uitgelegd en goed uitgevoerd, worden er nu veel zaken geregeld en vergoed. Bijvoorbeeld mensen die tot nu toe thuis zaten vanwege hun handicap, zouden vanaf nu weer mobiel kunnen worden door de verstrekking van een rolstoel of rollator op maat.”

MiVaBo kent een geval over een familie die een rolstoel voor hun vader heeft gekocht omdat die man nergens meer kwam. Zij wisten niet dat deze vergoed kon worden en hebben dus zelf het geld bijeen gesprokkeld. Terwijl er met het huidige zorgverzekeringspakket een goede kans was geweest deze rolstoel voor niets te krijgen.

Het sleutelwoord hier is ‘voorlichting’. Het RCN en het Zorgkantoor hebben veel voorlichtings-materiaal in drie talen: Papiamentu, Nederlands en Engels. In de vorm van folders en op internet. Om de bevolking te bereiken zal er toch meer gedaan moeten worden. Tenslotte is niet iedereen in staat om naar het zorgkantoor te komen en veel mensen hebben ook geen computer of internet. Naast RCN zien we hierin ook een belangrijke rol weggelegd voor de diverse zorgverleners, aldus MiVaBo.

0
Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *